Monday, October 28, 2013

CCN 23 (Colocviul Constructorilor Navali) 23

In cadrul CCN 23 (Colocviul Constructorilor Navali) 23 din luna octombrie,. dl conf. univ. Constantin Ardeleanu, prodecan al Facultatii de Istorie, Filosofie şi Teologie, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, specializat in istoria Dunării, a prezentat rezultatele cercetarii facute in cadrul unui interesant proiect international, coordonat de Institutul International de Istorie Sociala, cu titlul: In aceeasi barca? Forta de munca din santierele care construiesc si repara nave: o istorie globala a muncii (1950-2010).
Titlul lucrarii sale a fost Industria navala in Romania secolului al XX-lea - necesitatea unei istorii sociale.
De ce istorie socială? Pantru ca aceasta pune în prim plan OMUL.
Se cercetează relatiile si conditiile de munca, structura fortei de munca, recrutarea, conditiile de viata, cultura muncii, conflictele de munca si organizarea sindicala, rolul santierelor navale in economia nationala si internationala, politicile guvernamentale si legislatia specifica, efectele sociale si economice ale inchiderii unor santiere.
Au fost facute cercetari in Arhivele Statului si în ziarul Viata Nouă (actualmente Viata Libera), dar şi în ziarul Santierului Naval Galaţi, numit SANTIERUL ROŞU, care a apărut timp de 22 de ani (1967-1973) şi din care s-au păstrat foarte puţine exemplare.
S-a constatat ca există foarte putine informaţii in arhive, pentru a analiză mai corectă şi completă, facand cu atat mai pretioase reconstituirile facute in cadrul Colocviilor.
Subiecte de genul: forţarea modernizării sau analiza de gen a fortei fe muncă au stârnit multe comentarii din partea participanţilor (ing. Ioan Călina, ing. Cătălin Poalelungi, ing. Lorand Fazekaş, dr. ing. Roman Pîrvulescu şi alţii.
Au mai participat la întâlnire, printre alţii, prof.dr. Zanfir Ilie, directorul BVAU, ing. V. Pârlog, sef Serviciu Dezvoltare Economica din Prfectură. - detalii obtinute prin bunavointa secretarului stiintific doamna Silvia Panaite.

 

 

No comments: